İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

Tapu Devir İşlemleri Sürecinde Gerekli Olan Belgeler ve Yapılması Gerekenler

Tapu devir işlemlerinde yapılması gerekenleri ve gerekli olan belgeleri siz ED Plus Estate müşterileri ve www.edestate.com ziyaretçileri için düzenledik.  

   Bir gayrimenkul almak/satmak üzeresiniz. Eğer bizler aracılığı ile işlem yapacaksanız biz size satış sürecinin tamamlanması ve sonrasında yanınızda oluyoruz. Ancak emlak danışmanı veya emlak acentesi olmadan alım yada satış işlemi yapacaksanız fiyatta anlaşıldıktan sonra ki yapılması gereken işlemler aşağıda ki gibidir.

   Banka kredisi kullanılacak satış işlemlerinde Tapu Dairesi'nden search belgesi alınmalıdır. Özellikle TC Bankaları bu evrağı mutlaka istemektedirler. Bu evrak başvurusunu sadece mal sahipleri, mal sahibinin yetki verdiği avukat veya mal sahibinin vekalet verdiği kişi alabilir. Bu evrak 8-9 gün içerisinde çıkmaktadır.                                                                                                                                                          * Kredili işlemler de ayrıca tapu devrinin yapılacağı günden 1 gün önce Vergi Dairesi'nden alıcının ''vergi borcu yoktur'' belgesini alması gerekmektedir.

   Gayrimenkulün bağlı bulunduğu Tapu Dairesi'ne gidilerek satılacak olan gayrimenkulün değerlendirilmesi istenmelidir.                                          * Bu işlem için satılacak olan emlağın koçan fotokopisi, alıcı ve satıcının kimlik fotokopileri gerekmektedir. Tapu dairesinde doldurulan form ile gayrimenkulün rayiç bedeli belirlenmiş olur. Bu işlem başvurunuzun ertesi günü hazır olmaktadır. Bu bedel TL üzerinden hesaplanır. Alıcı ve satıcı bu değer üzerinden tapu devrinin yapılacağı günden 1 gün önce Vergi Dairesi'ne giderek harçlarını öderler. Bu değerlendirmeden çıkan rayiç bedelinin geçerlilik süresi 1 aydır.

    Banka kredili satış ise alıcının kredisinin onayından sonra satıcı, alıcı ve banka, banka kredili satış değil ise alıcı ve satıcı tapu devri için bir gün belirlenir.

    Tapu devri için belirlenen günden 2-3 gün öncesinde satıcı, satılacak olan gayrimenkulün bağlı olduğu Belediye'ye giderek gayrimenkulüne ait ''emlak vergisi borcu yoktur'' yazısını alması gerekmektedir. Bunu alabilmesi için gayrimenkulün belediyeye ödenmesi gereken herhangi bir borcu bulunmaması gerekmektedir. Eğer su faturası, emlak vergisi gibi bir borcu varsa bunu ödeyerek aynı gün içinde belgesini alabilir.

    Satıcı tapu devrinden bir gün önce yada tapu devrinin yapılacağı sabah Vergi Dairesi'ne giderek tapu devrinde gerekli olacak işlemleri tamamlamalıdır. Satıcının stopaj için muafiyet hakkı varsa bunu kullanarak bu vergiyi ödemeyebilir. Eğer muafiyet hakkı yoksa ve/veya kullanmak istemez ise satıcı belirlenen rayiç bedel üzerinden %2.8 oranında stopaj vergisini ödemek zorundadır.

    Alıcı tapu devri esnasında, tapu memuruna muafiyetinin olup olmadığını ve/veya kullanıp kullanmayacağı bilgisini vermelidir. Muafiyet hakkının kullanmayacaksa veya hakkı yoksa önceden belirlenen rayiç bedel üzerinden %6, muafiyet kullanırsa %3 şeklinde tapu devir harcı ödemek zorundadır. Bu ödemeyi kredi kartı ile tapu dairesinde ödeyebilir. Nakit ödemeler de tapu memurunun verdiği belge ile bankaya gidilerek belirlenen tapu harcı ödenebilmektedir.   

   Devir tamamlandıktan sonra tapu memuru alıcıya bir makbuz verir. Bu makbuz ile alıcı o andan itibaren elektrik dairesinde, belediyede tüm işlemlerini yapabilir. Yeni tapu, devirden en az 20 gün sonra alıcının adına çevrilmiş olarak çıkmaktadır. Eğer alıcı almış olduğu emlağı banka kredisi kullanarak aldıysa o zaman bankasından tapunun fotokopisini temin edebilir (İpotekli satışlarda orjinal tapu bankalarda kalır).

   Yukarıda ki satış süreci örneğini KKTC vatandaşı bireysel alıcı ve satıcının olduğunu varsayarak paylaştık. Temelde, işlem süreci bu şekilde olmakla beraber alıcı ve/veya satıcının profesyonel olması, satılan malın miras olması, hisseli olması vb. durumlarda bazı ekstra ödemeler, farklı belgeler ve işlemler olabilmektedir. Eğer farklı bir işleminiz varsa yada KKTC vatandaşı değilseniz sitemiz www.edestate.com adresinden blog bölümünde farklı yazılarımızdan yararlanabilirsiniz.


☎️ 0533 851 27 10



Kategoriler
+90 533 851 27 10

edestate.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir