İlan karşılaştırması yapabilmeniz için en az 2 adet ilan seçmeniz gerekmektedir.


Kapat

KKTC'de Gayrimenkul Alırken - Satarken Ödenmesi Gereken Vergiler

ED Plus Estate olarakwww.edestate.com  ziyaretçilerini KKTC’de emlak alımı - satımı sırasında ödenmesi gereken vergi ve harçlar konusunda bilgilendirmek istiyoruz.

1-  Stopaj vergisi (satarken ödenen)

2-  KDV (alırken ödenen)

3-  Tapu Devir Harcı (alırken ödenen)

4-  Damga Pulu (sözleşme ile alırken ödenen)

5-  Hibe işlemleri

6-    Altyapı ve Bağlantı Ödemeleri 

Stopaj

Satıcı tarafından ödenen bir vergidir. Satıcı profesyonel ve/veya şirket olmayan (amatör) bireysel satıcı ise, yaşamında bir kez olmak üzere muafiyet hakkını kullanarak stopaj vergisi ödemeyebilir. Bu hak kullanıldıktan sonra yapılacak tüm satışlarda tapu dairesi tarafından onaylanan satış bedeli üzerinden %2,8 oranında stopaj ödemek durumundadır. Eğer satıcı profesyonel ve/veya şirket ise her satış için tapu dairesi tarafından onaylanan satış bedeli üzerinden %4 vergi öder. Stopaj vergisi vergi dairesine ödenir.

KDV (Katma Değer Vergisi)

Satıcı kar amacı gütmeyen (amatör) bireysel satıcı ise KDV ödenmez. Eğer satıcı profesyonel ve/veya şirket ise satılacak gayrimenkulün tapu dairesi tarafından onaylanan satış bedeli üzerinden %5 KDV’sini devirden önce vergi dairesine öder. KDV’de muafiyet hakkı yoktur. Genellikle KDV alıcı tarafından ödenmektedir.

Tapu Devir Harcı

Alıcı tarafından ödenen bir vergidir. Alıcı kar amacı gütmeyen (amatör) bireysel alıcı ise, yaşamında bir kez olmak üzere, %50 muafiyet hakkını kullanarak daha az devir harcı ödeyebilir. Bu oran muafiyetsiz %6, muafiyet kullanılması durumunda % 3 vergi oranı uygulanır. Bu hak kullanıldıktan sonra alıcı, yapılacak tüm alışlarda tapu dairesi tarafından onaylanan satış bedeli üzerinden %6 oranında vergi ödemek durumundadır. Alıcı profesyonel ve/veya şirket ise her alış için tapu dairesi tarafından onaylanan satış bedeli üzerinden %6 oranında vergi öder. Profesyonelerde ve/veya şirketlerde muafiyet hakkı bulunmamaktadır.

Damga Pulu

Gayrimenkulün satış sözleşmesi ile gerçekleşmesi durumunda ödenen bir vergidir. Örneğin ileri tarihli teslimi olan bir projeden gayrimenkul alınması veya tapu devrinin zaman alacağı durumlarda alıcı kendini güvene almak isteyebilir. Bu durumda alıcı - satıcı arasında yapılan sözleşmeyi, sözleşme tarihinden 21 gün içerisinde vergi dairesine giderek sözleşmede ki satış rakamının %0.5 (binde beş) pul ücreti ödemesiyle resmileştirebilir. Alıcı daha sonrasında ilgili sözleşme ile Tapu Dairesine giderek kayıt ettirmelidir. Bu kayıt sonrası alıcının mülkiyet hakkı hukuki açıdan da yasallık kazanır.

Hibe

Hibe yoluyla devirlerde farklı vergiler uygulanır. Anne ve babadan evlada hibe de %0,2, eşten eşe hibe de %0,4, dededen toruna hibe de %0,4 + maliyeye stopaj ödenir.

Altyapı ve Bağlantı Ödemeleri

Müteahhit firmalar yeni projelerini tamamladıklarında elektrik, su ve diğer alt yapı bağlantıları için devlete bazı ödemeler yapmak zorundadırlar. Firmalar bu masrafları projede ki daire sayısına bölerek müşterilerinden talep ederler. Bu ödemeler genellikle tapu devri esnasında alıcı tarafından satıcıya ödenir. Bu ödeler trafo katkı payı (700 ile 1500 Sterlin arası değişmektedir), mülkün bulunduğu yerde kanalizasyon var ise kanalizasyon katkı payı (1000 ile 2000 TL arasında değişmektedir) gibi ödemelerdir.


Not:Satın alınan gayrimenkul bireysel satıcılardan alındığında (genellikle 2. el mülklerde) trafo katkı payı gibi ödemeler ve KDV ödenmez.


ED Plus Estate olarak tüm alım-satım işlemleri sürecinde sizleri bilgilendirmek ve doğru bir şekilde yönlendirmek için yanınızdayız.

☎️ 0533 851 27 10



Kategoriler
+90 533 851 27 10

edestate.com, Tüm Hakları Saklıdır.

Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir
Google LogoÇeviri tarafından desteklenmektedir